Behavioural Insight Team Universiteit Leiden

Het BIT UL is een initiatief vanuit het Kenniscentrum. Het team richt zich op het oplossen van gedragsvraagstukken die zich voordoen op de Universiteit Leiden.

 

Wie zitten er in BIT UL?

BIT UL bestaat uit studenten van de Research Master Psychologie en twee onderzoekers/adviseurs van het Kenniscentrum. Op dit moment werken de volgende twee studenten mee aan het project: Tim Egelmeers en Satu Koivusaari. Alle twee lopen zij stage bij het Kenniscentrum, waarbij o.a. BIT UL onderdeel is van hun stageperiode.

 

Wat doet BIT UL?

BIT UL geeft advies op basis van stappen die belangrijk zijn bij het oplossen van een gedragsvraagstuk: formuleren van het probleem, onderzoeken welke gedragsmechanismen mogelijk een rol spelen, ontwikkelen van een gedragsinterventie en de interventie testen in de praktijk.

De studenten houden zich bezig met vraagstukken over gedragsverandering binnen de Universiteit Leiden, zoals:

  • Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers de verwarming uit en de ramen dicht doen wanneer zij een kamer/zaal verlaten voor de rest van de dag?
  • Wat zijn de redenen dat medewerkers hun laptop niet vergrendelen wanneer zij deze (kort) achterlaten en geen sterke wachtwoorden gebruiken?
  • Hoe zorg je ervoor mensen de zuurkasten niet onnodig op hoge ventilatie laten staan?


Contact
BIT UL doet alleen opdrachten voor de Universiteit Leiden. Wil je meer weten? Of heb jij een project binnen de universiteit waar BIT UL bij kan helpen? Neem dan contact op met Hannah de Boer of Alien van der Vliet. 

 

Woorden van onze (oud) BIT UL’ers

 

Sofia Conde: “Het is spannend om een deel uit te maken van nieuwe projecten die de inzichten van mijn master gebruiken om problemen in de universiteit aan te pakken. Het biedt mij een meer toegepaste benadering van mijn studie met een grote maatschappelijke impact. De betrokkenen zijn ook erg behulpzaam en geïnteresseerd, en ik heb het gevoel dat mijn kennis relevant, nuttig, en gewaardeerd is, wat veel voldoening geeft.”

 

 

Laura Jimmink: “Het is fijn dat wat wij doen ook echt een impact kan hebben. De resultaten van onze projecten kunnen de universiteit nuttige inzichten bieden in hoe bepaalde wenselijke gedragingen gestimuleerd kunnen worden. Verder is het top dat de andere mensen die betrokken zijn bij onze projecten, zoals onze contactpersonen bij de faculteiten, veel interesse tonen in de projecten en erg bereid zijn om te helpen.”

 

 

Nicolas Kurtenbach: “Ik duik graag in nieuwe onderwerpen en had aan het begin van de stage niet verwacht dat ik zoveel over zuurkasten zou weten. Verder is de potentiële impact van het project enorm (Harvard meldt dat ze elk jaar 200.000 $ besparen door interventies in zuurkasten). Dit is dus een briljant project dat laat zien wat voor impact sociale psychologie kan hebben op het verbeteren van ons dagelijks leven op soms onverwachte manieren.”

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

Meer info