Herfstsymposium: Bestaans(on)zekerheid

Gratis Aanmelden

Gaat het eigenlijk wel zo slecht met Nederland? 

 

De Nationale Monitor Geldzorgen laat zien dat ongeveer 1 op de 5 Nederlanders te maken heeft met financiele stress. Vergeleken met mensen zonder financiele stress hebben zij een lager mentaal welzijn en zelfvertrouwen, minder sociale steun, en heeft de meerderheid van hen niet of nauwelijks een spaarbuffer. Tegelijkertijd kopte het CBS eerder dit jaar "Bestaanszekerheid in 2022 op hoogste niveau ooit". Het gemiddelde inkomen is gestegen en de armoede gedaald. Dus gaat het dan eigenlijk wel zo slecht met Nederland?

 

Over deze vraag gaan we in gesprek op woensdag 16 oktober, tijdens het KCPEG Herfstsymposium over bestaans(on)zekerheid. Deelname is gratis.

 

Wil jij erbij zijn? Meld je dan aan.

 

Programma

We hebben interessante sprekers uit de wetenschap, praktijk en beleid. Inloop is vanaf 12:30. Het programma begint om 13:00 en eindigt met een borrel om 17:00. Houd onze website en LinkedIn in de gaten voor updates over het programma. 

 

Sprekers

Tim 'S Jongers is politicoloog, bestuurskundige en publicist. In zijn werk focust hij op de kloven die door onze samenleving lopen. Zoals die tussen ‘hoopvollen’ en ‘hooplozen’. In 2022 verscheen zijn boek Beledigende Broccoli, waarin hij duidelijk maakt waarom goedbedoeld beleid vernederend uitpakt voor mensen met bestaansonzekerheid. In zijn nieuwe boek ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’ geeft hij welvarenden een spoedcursus over armoede; “Want armoede bestrijden kan pas als zij anders leren kijken.“

 

Peter Hein van Mulligen is hoofdeconoom en woordvoerder economie en arbeidsmarkt bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In zijn werk houdt hij zich bezig met de totstandkoming van statistieken, hoe ze met elkaar samenhangen, en met de bredere economische ontwikkelingen. Volgens de cijfers was de bestaanszekerheid in 2022 hoger dan ooit. Tijdens het symposium zal Peter Hein ons aan de hand van statistieken laten zien hoe Nederland ervoor staat en ons meenemen in het economisch verhaal achter deze cijfers. "Bestaanszekerheid? Die is misschien wel nog nooit zo groot geweest als nu."

 

Aisa Amagir is directeur-bestuurder van het Kenniscentrum Ongelijkheid en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. In het onderzoeksprogramma Een (on)zeker bestaan in de stad bracht ze mensen uit onderzoek, beleid en praktijk samen om beter in kaart te brengen waar Amsterdammers tegenaan lopen. Tijdens het symposium zal Aisa de onderzoeksbevindingen delen uit het magazine Bestaanszekerheid begint bij een betrouwbare overheid.

 

Meer informatie over de sprekers volgt. Houdt hiervoor onze LinkedIn in de gaten. 

 

Is dit iets voor mij?

Als het onderwerp je aanspreekt ben je van harte welkom. 

 

Locatie

Het symposium vindt plaats in de Leithenzaal in het Utopa-Weeshuis, aan de Hooglandse Kerkgracht 17 in Leiden. Deze locatie bevindt zich op ca. 20 minuten loopafstand van Leiden CS. Zie hier de routebeschrijving.

 

Livestream

Mocht je niet naar Leiden kunnen komen dan kun je ook hybride deelnemen via onze livestream. Het symposium wordt niet opgenomen.

 

Praktische informatie

Inloop vanaf 12:30, het programma start om 13:00. Na afloop is er een borrel.

 

Deelname is gratis. Kom je ook? Vul dan graag onderstaand formulier in.

Aanmelden

Vul uw gegevens in om u aan te melden voor dit evenement

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

Meer info