Ons eigen onderzoek

Als Kenniscentrum doen we ook onderzoek op eigen initiatief, naar thema’s die wij belangrijk vinden.

 

Deze resultaten publiceren we in wetenschappelijke tijdschriften en delen we in toegankelijke samenvattingen op de website. Daarnaast vertellen we over de bevindingen in lezingen en gebruiken we het onderzoek in advies en trainingen.

 

Wil je meer weten over ons onderzoek? Neem dan contact op met Marret Noordewier (Hoofd Onderzoek).

Een selectie van onderzoek dat op dit moment loopt:
 

  • Nationale Monitor Geldzorgen: Samen met Wijzer in geldzaken volgen we financiële stress en geldzorgen in de Nederlandse bevolking. We doen elk kwartaal een meting en volgen zo ontwikkelingen in de tijd. Daarnaast doen we elk jaar een verdiepend onderzoek naar aanleiding van een opvallend resultaat uit de monitor.
  • KCPEG Internationale Database Financiële Stress: We ontwikkelen een database met data uit 51 landen over onder meer financiële stress. De data worden gebruikt voor verschillende onderzoeksvragen, bijvoorbeeld over de relatie tussen financiële stress en ervaren controle.
  • Maatschappelijke uitsluiting: We onderzoeken of financiële stress relateert aan gevoelens van maatschappelijke uitsluiting. We gebruiken hiervoor data uit Nederland en de bovengenoemde internationale data.
  • Impact van terugvorderingen:  We onderzoeken op eigen initiatief de psychologie rondom terugvorderingen en niet-gebruik van toeslagen. In eerder onderzoek gaven mensen aan geen toeslag meer aan te vragen vanwege de angst voor terugvorderingen. In een experiment, waarin mensen de financiële situatie van een huishouden simuleren, onderzoeken we of er een causaal verband is tussen terugvorderingen en niet-gebruik. Daarnaast onderzoeken we met CBS-data of mensen inderdaad afzien van het aanvragen van een toeslag nadat zij  een (grote) terugvordering hebben gehad.

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

Meer info