Verdiepende expertsessie voor gedragsdeskundigen: complexiteit van informatie

Gratis

Wanneer is complexe informatie interessant en raken mensen gemotiveerd om deze nieuwe informatie tot zich te nemen? En wanneer is deze informatie vervelend en raken mensen ontmoedigd?

 

Complexe informatie: Interessant om meer over te weten of iets om te vermijden?

In deze expertsessie deelt dr. Marret Noorderwier van het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag de meest recente inzichten uit haar expertisegebied: de verwerking van complexe informatie.

Het onderzoek van Noordewier richt zich op hoe emoties zoals interesse, nieuwsgierigheid en verwarring relateren aan de motivatie om complexe informatie te verwerken. Het raakt daarom aan een brede scala van onderwerpen binnen de overheid. Denk bijvoorbeeld aan ingewikkelde brieven, productvoorwaarden, de uitdagingen van een complex belastingformulier of aan het leren omgaan met nieuwe technologieën (innovaties).

Opzet van de sessie

Tijdens een presentatie van circa 45 minuten deelt Noordewier de fundamentele en meest recente inzichten over wat mensen motiveert om complexe informatie te verwerken - inclusief implicaties voor de praktijk. Daarna volgt een discussie (45 minuten) aangestuurd door gedragsdeskundigen die werken bij de overheid. Zij fungeren als discussiestarters, zodat de recente wetenschappelijke inzichten direct geplaatst kunnen worden in het werkveld van de Rijksoverheid. De discussiestarters zijn Louise Nelle (communicatiewetenschapper en toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten) en Mareille de Bloois (gedragswetenschapper bij de Autoriteit Consument en Markt).

Doelgroep

Het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag heeft als doel om relevante wetenschappelijke gedragsinzichten te delen met (maatschappelijke) organisaties. De expertsessie is bedoeld voor ervaren gedragsdeskundigen die afgestudeerd zijn in psychologie, gedragseconomie of een gerelateerde studie.

Heeft u interesse om meer te leren over gedragsinzichten maar bent u (nog) beginnend gedragsveranderaar? Wij geven ook verschillende inleidende en praktijkgerichte presentaties en trainingen en bieden ook trainingen op maat. Houdt hiervoor onze website in de gaten of neemt u hiervoor contact met ons op.
 

Over dr. Marret Noordewier
Marret Noordewier werkt als Universitair Docent bij de sectie Sociale, Economische en Organisatie Psychologie aan de Universiteit Leiden, en ze is Hoofd Onderzoek van het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag. Haar onderzoek richt zich op affectieve processen in reactie op onverwachte, nieuwe of complexe informatie. Ze bestudeert emoties zoals verrassing, nieuwsgierigheid en verwarring, en onderzoekt de vraag wanneer de onzekerheid van het niet volledig weten of begrijpen van een situatie positief of negatief voelt.

Tijd, locatie en aanmelding:

- Maandag 9 mei 2022 15:00-16:30
- Inloop en gebak vanaf 14:30
- De sessie vindt fysiek plaats op het Kenniscentrum Psychologie en Economisch gedrag, op het Hooglandse Kerkgracht 17H te Leiden. Deze locatie bevindt zich op 15 minuten loopafstand van Leiden CS.
- Deelname is gratis.
- Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

Meer info