Financieel welzijn in Nederland: De stand van zaken

Met onze Nationale Monitor Geldzorgen hebben we het afgelopen anderhalf jaar samen met Wijzer in geldzaken het financieel welzijn van Nederlanders gevolgd. Hoe goed zijn mensen financieel voorbereid op morgen? Over welke geldzaken maken zij zich zorgen? En hoeveel financiële stress ervaren zij? We onderzochten het elke drie maanden met een enquête onder een representatieve steekproef van Nederlandse huishoudens, bestaande uit minimaal 1500 respondenten. 

Klik hier om naar de website van de Nationale Monitor Geldzorgen te gaan

 

De eerste zes metingen

Hierbij presenteren we het rapport over de eerste zes metingen van de monitor, waarin we de financiële weerbaarheid, geldzorgen en financiële stress van Nederlanders in kaart brengen. Daarnaast presenteren we enkele verdiepende analyses om de weerbaarheid, geldzorgen en stress die mensen ervaren beter te begrijpen.

Wat maakt dit onderzoek belangrijk?

Uniek aan de Nationale Monitor Geldzorgen is dat de metingen sinds september 2022 elke drie maanden worden uitgevoerd en ongeveer een maand na afronding op onze website worden gepubliceerd. Hierdoor biedt de monitor zicht op schommelingen als gevolg van actuele veranderingen in het financieel welzijn van Nederlanders.

Met deze monitor hopen we bij te dragen aan een beter begrip en erkenning van de psychologische impact van financiële problemen op het leven van Nederlanders, en van het belang van financiële weerbaarheid om deze problemen te voorkomen.


Bekijk publicatie (PDF)

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

Meer info