Financiële stress

Een belangrijk thema bij het Kenniscentrum is financiële stress. Op deze pagina lees je meer over wat financiële stress is, hoe je dit kunt meten, wat wij doen rondom dit thema en met welke partners wij hierin samenwerken.

 

Wat is financiële stress?

....

 

 

Hoe wordt financiële stress gemeten?

 

Financiële stress kan je meten met de Psychology Inventory of Financial Scarcity (PIFS). Dit is een vragenlijst die het Kenniscentrum heeft ontwikkeld en die in 2022 wetenschappelijk gepubliceerd is.

 

De PIFS bestaat uit een vragenlijst van 12 vragen. Ook is er een verkorte versie van 4 vragen. Het meetinstrument is gratis en toegankelijk voor iedereen – Je vindt de Nederlandse versie van de vragenlijst hier.

 

Wat meet de PIFS precies?

Met de PIFS meet je in welke mate mensen vier verschillende aspecten van geldstress ervaren:

  • Vaak te weinig geld hebben.
  • Geen controle hebben over geldzaken.
  • Veel zorgen maken over geld.
  • Vooral bezig zijn met geldzaken op de korte termijn.

 

Wetenschappelijke onderbouwing van de PIFS

Onlangs is de wetenschappelijke onderbouwing van de PIFS gepubliceerd in het internationaal wetenschappelijke ‘Journal of Behavioral and Experimental Economics’. Je vindt hier het volledige artikel. 

 

Wat doet het Kenniscentrum rondom financiële stress?

We houden ons op verschillende manieren bezig met het thema financiële stress:

  • Onderzoek: samen met Wijzer in Geldzaken meten we sinds 2022 over een langere periode financiële stress in Nederland met onze Nationale Monitor Geldzorgen.
  • Evenementen: we organiseren diverse evenementen zoals symposia.
  • Publicaties: we doen voortdurend onderzoek naar dit thema en hebben meerdere wetenschappelijke publicaties uitgebracht. Bekijk hieronder een volledige literatuurlijst met publicaties.
  • In de media: we geven lezingen aan diverse organisaties en verschijnen in de media om te praten over dit onderwerp.
  • Trainingen: we geven openbare trainingen, onder andere over financiële stress. Dit doen we op maat of je kan je inschrijven voor onze jaarlijkse verdiepende workshop over financiële stress (gegeven door Prof. Dr Wilco van Dijk).

 

De Nationale Monitor Geldzorgen

Het Kenniscentrum onderzoekt samen met Wijzer in Geldzaken met de Nationale Monitor Geldzorgen hoe het financieel gaat met Nederlanders. Over welke geldzaken maken ze zich zorgen? Hoeveel financiële stress ervaren zij? En hoe financieel weerbaar zijn zij? Dat kan snel veranderen in deze roerige tijden. Daarom meten we dit bij een grote en representatieve steekproef van Nederlandse huishoudens. Zo krijgen we zicht op schommelingen door actuele veranderingen in de omgeving van de Nederlander (in hun eigen leven, in Nederland en in de wereld). Ieder kwartaal publiceren we een update. Geldzorgen is namelijk niet in een momentopname te vatten. De werkelijkheid is veel dynamischer.

Op deze pagina lees je meer over onze Nationale Monitor Geldzorgen. 

 

Met welke organisaties en instanties werken we samen rondom dit thema?

...

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

Meer info