Podcast De Handleiding: Financiële stress onder jongeren

Een handleiding tegen: Financiële Stress


Uit onderzoek blijkt dat bijna 70% van de studenten zorgen hebben over hun financiële situatie. Cato van Hoegee (22) is een van hen. Zij heeft een hoge studieschuld, moet binnenkort haar huis uit en ze komt moeilijk aan een baan. Kortom, veel factoren die veel stress veroorzaken.
 
In de tweede aflevering van de podcast ‘De Handleiding: voor mentale gezondheid onder jongeren’, met Tim Senders, deelt Cato haar ervaringen over het omgaan met deze stress, het gevoel van schaamte en de strijd met een onzeker toekomstbeeld. Onze Olaf Simonse was te gast in deze podcastaflevering en sprak met Tim Senders over de psychologie van financiële stress. 
 
Cato vertelt: “Iedereen maakt er grapjes over, van ‘ja we zijn toch arm en DUO komt binnenkort’. Maar niemand durft echt eerlijk te zijn over hoeveel het je dwarszit en hoe zwaar de stress weegt.”

Olaf benadrukt dat schaamte het gevoel is dat je in een vervelende situatie zit, die je aan jezelf te wijten hebt, waardoor je als persoon niet deugt. Hierdoor wil je je graag terugtrekken en je niet meer aan de buitenwereld laten zien. 
 
Wat kan je hiertegen doen? “Vooral beseffen dat je niet alleen bent. Veel jongeren ervaren financiële stress. Je hoeft je er niet voor te schamen. Je dat realiseren kan het makkelijker maken om er met anderen over te praten. Dit kan een deel van de stress wegnemen. Daarnaast kan je weer tips kan krijgen van andere jongeren. Al je echt in de problemen zit, zorg dan dat je aan de bel trekt”, aldus Olaf.
 
Cato beaamt dit met het volgende advies: “Praat erover. Dat lost het probleem niet op, je zal hierdoor geen magische zak geld ontvangen. Maar het lucht wel op, met de stress die je erover hebt. En er zijn meer mensen dan je denkt die er ook last van hebben en die er met je over kunnen praten.” 
 
Beluister hieronder de aflevering:

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

Meer info