Herfstsymposium: financiële stress bij studenten

Gratis Aanmelden

Symposium over financiële stress bij studenten.

 

Onderzoek uit 2019 onder bijna 5.000 hbo-studenten laat zien dat ruim een kwart van de studenten vaak zorgen heeft over de hoogte van hun studieschuld. En een op de vijf studenten geeft aan moeilijk rond te komen. Geldzorgen zijn stressvol en kunnen grote impact hebben op studievoortgang en kan ze tot ver in hun volwassen leven blijven volgen. Daarom is het belangrijk om schulden en financiële stress bij jongeren te begrijpen. Zodat we kunnen helpen of, nog beter, problemen kunnen voorkomen.

Daarom organiseren wij dit najaar op donderdag 13 oktober 2022 een Herfstsymposium over Financiele stress bij studenten. We gaan hierbij door op het thema ‘Financiële stress bij jongeren’, van het Herfstsymposium in 2021.

Hiermee sluiten wij aan bij onze expertise over financiële stress en verdiepen we onze kennis door het te hebben over een belangrijke groep: studenten. 

 

Aanmelden is mogelijk via onderstaand formulier. Deelname is gratis.

 

Sprekers en programma 

We beginnen het symposium met twee korte presentaties. Annemarieke van der Veer (Hogeschool Utrecht) en Wilco van Dijk (Universiteit Leiden) gaan in op wat financiële stress is en wat de gevolgen voor studenten kunnen zijn. Daarna geven Laura Broncz, Maarten van Giessen en Ingmar Jansen als studentenvertegenwoordigers hun perspectief op het thema.

 

Aan de hand van panelgesprekken en interacties met het publiek wisselen we vervolgens van gedachten over wat we kunnen doen om studenten te helpen bij financiële problemen en het maken van ‘gezonde’ financiële keuzes. Bijdragen aan deze gedachtewisseling komen o.a. van DUO, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Nibud, Wijzer in geldzaken, SHout, Hogeschool Leiden, Hogeschool Utrecht en bestuur, studentendecanen en studenten van de Universiteit Leiden.

 

Houd onze social media in de gaten voor updates: LinkedIn en Twitter

 

  Locatie

  Het symposium is in het Utopa-Weeshuis in Leiden, Hooglandse Kerkgracht 17. Op 20 minuten lopen vanaf Station Leiden Centraal. Zie hier de routebeschrijving

   

  Livestream

  Mocht je niet naar Leiden kunnen komen dan kun je ook hybride deelnemen via onze livestream. Het symposium wordt niet opgenomen.

   

  Klik hier om deel te nemen aan de livestream!

   

  Tijd
  We beginnen met een inloop met een kopje koffie of thee vanaf 12:30. Het symposium zelf start om 13:00 uur en zal duren tot 16:30 uur. Na afloop is er tijd en ruimte om na te praten met een drankje.

   

  Programma op hoofdlijnen

  13:00 – 14:00  Inleidingen

  • Annemarieke van der Veen (lector Hogeschool Utrecht)
  • Wilco van Dijk (hoogleraar Universiteit Leiden)
  • Maarten van Giessen (lid Denktank StudentEnStad) en Laura Boncz (Student-Assessor Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Leiden)

   

  14:00 – 14:15 Pauze

   

  14:15 – 15:00  Panelgesprek 1

  • Rianne Vink  (studentendecaan Universiteit Leiden)
  • Cora van Horssen (hoofd onderzoek Nibud)
  • Erica Samson (SHout Leiden)
  • Jochem van der Veen (MT-lid Hoger Onderwijs & Studiefinanciering bij OCW)

   

  15:15 – 15:45 Pauze / intermezzo

  15:45 – 16:30 Panelgesprek 2

  • Laura Boncz (Student-Assessor Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Leiden)
  • Ingmar Jansen (werkstudent Gemeente Leiden)
  • Willem Schutte (directeur onderwijsvolgers DUO)
  • Kristiaan van der Heijden (vice-decaan en portefeuillehouder Onderwijs bij de Faculteit Sociale Wetenschappen in Leiden)

  Aanmelden

  Vul uw gegevens in om u aan te melden voor dit evenement

  Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

  Meer info