Herfstsymposium: Grip op je eigen leven

Gratis Aanmelden

Een symposium over controle

 

Als mens houden we graag de touwtjes in eigen handen. Maar in hoeverre ervaren we ook echt controle over ons eigen leven? En hoe belangrijk is dat? En zijn wij de enige diersoort met een verlangen naar controle?

 

Op 27 november organiseren wij in de middag een herfstsymposium over controle en gaan we dieper in op deze vragen. Deelname is gratis.

 

Wil jij erbij zijn? Meld je dan aan.

 

Programma

We hebben interessante sprekers uit de wetenschap, praktijk en beleid.

 

12:30   Inloop
13:00   Openingswoord
13:05   Dennis van Eck, ervaringsdeskundige bij Onzichtbaar Den Haag
13:30   Prof. dr. Mariska Kret over controle en mensapen

14:10   Pauze
14:30   Dr. Marret Noordewier over controle gemeten in 51 landen
15:05   Humanitas over hun programma ‘Get a Grip

15:40   Pauze
16:00   Prof. dr. Will Tiemeijer over het nieuwe WRR-rapport: ‘Grip: Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle’
16:40   Afsluitende discussie
17:00   Borrel

 

Over de sprekers

Wetenschap

  • Prof. dr. Mariska Kret is hoogleraar bij Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Leiden. Ze won een lg Nobelprijs (bedoeld voor onderzoek dat je eerst laat lachen en daarna aan het denken zet) voor haar onderzoek naar de romantische klik tussen mensen. Mariska Kret en collega’s ontdekten dat de aantrekkingskracht tussen personen is af te lezen aan het gelijk lopen van hun hartslag en huidgeleiding. Na haar promotieonderzoek naar lichaamstaal ging ze meer vergelijkend onderzoek doen naar mensapen. Ze onderzoekt welke verschillen en vooral overeenkomsten er zijn tussen mensen en mensapen als het gaat om het controleren van emoties. 
  • Dr. Marret Noordewier is universitair docent bij de sectie Sociale, Economische en Organisatiepsychologie van het Instituut Psychologie. Daarnaast is ze Hoofd Onderzoek bij ons Kenniscentrum. Marret Noordewier zal ons meer vertellen over onderzoek naar controle in 51 landen. 

 

Praktijk

  • De vrijwilligers van het programma 'Get a Grip' van vrijwilligersorganisatie Humanitas leren jongeren hoe je goed met je geld om kan gaan, zodat je weet wat er maandelijks binnenkomt en wat eruit gaat. 
  • Dennis van Eck is ervaringsdeskundige bij Onzichtbaar Den Haag. Dennis neemt ons mee in zijn ervaringen waarin hij worstelde met het verlies van controle over zijn eigen situatie.

 

Beleid

  • Prof. dr. Will Tiemeijer zal vertellen over het nieuwe WRR-rapport ‘Grip. Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle’ wat 30 november verschijnt. Dit rapport gaat over het belang van persoonlijke controle over het eigen leven en de eigen leefomgeving. Will Tiemeijer werkt als senior-onderzoeker bij de WRR - Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, en is daarnaast bijzonder hoogleraar Gedragswetenschappen Beleid bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was (mede)verantwoordelijk voor alle publicaties van de WRR over gedragswetenschappen, zoals ‘Met kennis van gedrag beleid maken’ en ‘Weten is nog geen doen’.

 

“De overheid moet bij het maken en uitvoeren van beleid meer inzetten op het vergroten van ‘grip op het eigen leven’, want dit leidt tot meer persoonlijk welbevinden, minder maatschappelijk onbehagen, en minder denkbeelden die de democratie kunnen schaden”, aldus Will Tiemeijer.

 

Houd onze website of LinkedIn in de gaten voor updates over het programma.

 

Is dit iets voor mij?

Als het onderwerp je aanspreekt ben je van harte welkom. 

 

Locatie

Het symposium vindt plaats in de Leithenzaal in het Utopa-Weeshuis, aan de Hooglandse Kerkgracht 17H in Leiden. Deze locatie bevindt zich op ca. 20 minuten loopafstand van Leiden CS. Zie hier de routebeschrijving.

 

Livestream

Kun je er niet fysiek bij zijn? Geen zorgen. De sessie wordt live gestreamed. Schrijf je in en dan ontvang je van ons een Teams-link.

 

Deelname is gratis. Kom je ook? Vul dan graag onderstaand formulier in.

Aanmelden

Vul uw gegevens in om u aan te melden voor dit evenement

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

Meer info