Zwerfafval en het verplaatsen van afvalbakken in parken

- This summary is in Dutch -

 

Onderzoek in het kort

Hoe kan zwerfafval in parken worden aangepakt? Voor de gemeente is het makkelijker om afval te verwijderen met alleen (grote) afvalcontainers aan de straat in plaats van afvalbakken verspreid over het park. Maar dit onderzoek laat zien dat de hoeveelheid zwerfafval toeneemt als afvalbakken zomaar naar de uitgangen van een park worden verplaatst. Maar als er in dezelfde situatie foto’s van toekijkende dierenogen aan een paar bomen in het park hangen, dan lijkt dit effect om te keren; in dat geval neemt de hoeveelheid zwerfafval af. Een mogelijke verklaring is dat mensen het gevoel hebben bekeken te worden.

 

De conclusie van dit onderzoek is dat zwerfafval het beste kan worden tegengegaan door een combinatie van de fysieke indeling van een park en psychologische interventies.

 

Scientific article: van Doesum, N. J., van der Wal, A. J., Boomsma, C., & Staats, H. (2021). Aesthetics and logistics in urban parks; can moving waste receptacles to park exits decrease littering?. Journal of Environmental Psychology, 77, 101669, 2-13.


View publication (PDF)

This website uses cookies to track the usage of it.

More info